Specii de melci
Helix Aspersa Maxima (Gros gris) – melcul de gradina maro, originar din coastele Marii Mediteraneene (in special Franta si Spania). La maturitate melcul adult cantareste aproximativ 25g.
Marime 40 – 55 mm. Se poate creste in ferme.
Helix Hortensis (Cepaea Hortensis) – melc de gradina, masura aproximativ 20 mm, putand fi usor recunoscut dupa dungile negre de pe cochilie. Originar din nordul si centru Europei. Cochilia atinge un diametru de 54mm si o inaltime de 85mm. Varful cochiliei este foarte ascutit, si corpul are o forma speciala. Se creste limitat in ferme.
Achatina Fulica (Melcul gigant african) – poate ajunge pana la 325mm, Originar din sudul Saharei in partea de est a Africii. A fost introdus in India in 1847. Este un melc daunator culturilor. Din cauza marimii si daunelor provocate este considerat ilegal. Poate ajunge pana la 500 de g.
Helix Nemoralis – melcul de padure, masoara aproape 25mm, originar din Centrul Europei. Este un melc care se hraneste cu plante moarte, viermi si melci morti.
White Jade Snails – creste in special in China. Cochilia este in forma de spirala de culoarea castanei. Carnea lui este de culoarea alba, are foarte multe proteine, iar lipide si colesterolul tind spre zero. Este un excelent hermafrodit. Nu creste in Europa.
Helix Aspersa ( melcii mici şi gri, în franceză Petit gris, Escargot ) – cochilia de 30-40 mm, spirala cochiliei de 4 sau 5 rotaţii. Durata de viaţă 2-5 ani. Habitat natural – păduri, câmpuri, grădini. Reprezintă specia adaptabilă la diferite climate făcând creşterea uşoară şi mai puţin riscantă.
Helix Pomatia (melcul roman, melcul de mar, lunar, la vignaiola, in franceza escargot de Bourgogne sau melcul de Burgundia). Cochilie de 45 mm lungime, durata de viata 2-4 ani. Habitat natural in munti cu paduri pana la 2000 m altitudine, in vii sau gradini. Acest melc este preferat de consumatori din cauza aromei si marimii.
Helix Lucorum (Escargot turc). Are o marime de 40-55mm, greutatea adulta este de 22-45g. Distributie geografica Turcia, Tarile Balcanice. Culoarea carnii este galben deschisa sau maro deschisa. Specie care se creste in ferme de melci.
Comentarii
Trimiteți un comentariu