Cresterea melcilor in cutii
Melcii pot fi crescuti si in cutii si custi ingramaditi dar trebuie folosit un sistem de stropitori pentru a pastra umiditatea. Custile ar trebui sa aiba un jgheab pentru mancare si unul pentru apa. Custile ar trebui sa fie din plastic, fiind cele mai adecvate. Pentru a oferi melcilor un loc pentru depunerea oualor se pun anumite recipiente din plastic ( ghivece ) pline cu pamant ce se introduc printre pietris. Melcii tineri se separa de melcii batrani.
Construiti cutii din lemn cu marimea de 25/35 cm si cu o inaltime de 25 cm. Taiati o gaura cu diametrul de 6 mm (pentru a drena cantitatea in plus de apa) in mijloc si acoperiti-o cu un paravan plastifiat, foarte bine securizat. Acoperiti marginea cu acelasi paravan astfel incat sa formeze capacul cutiei. Capacul trebuie sa se deschida sau sa poata fi mutat. Tineti cutiile pe rafturi pentru a putea fi usor de ajuns la ele. Cutiile trebuie umplute cu sol de gradina, sol sterilizat care nu contine insecte, bacterii (folositi sol fertil si netratat chimic). Partial acoperiti solul cu muschi de padure dar lasati spatiu suficient pentru melci pentru a se putea tari pe noroi. Muschiul de padure trebuie si el umezit. Mutati in cutii (3 melci la o cutie) din tarcurile neacoperite acei melci care au inceput sa faca gauri pentru a-si depune ouale. Dupa ce au depus oua, duceti-i inapoi in tarcuri. Solul din cutii nu trebuie sa fie uscat, trebuie intotdeauna tinut usor umed. Prea multa umezeala e periculoasa pentru melci avand in vedere ca o pot absorbi si pot crapa. Ouale clocesc in 25 zile dar melcii tineri vor ramane in coaja oualor. Vor iesi dupa 10 zile din cuib ivindu-se pe muschiul de pamant sau pe peretii cutiei. La 3 saptamani dupa ce au iesit pe muschi, melcii tineri trebuie pusi impreuna intr-un container. Trebuie luat muschiul si noroiul cu grija pentru a nu fi omorati melcii. Solul trebuie schimbat cu muschi si noroi proaspat. Numarati melcii dupa care puneti-i inapoi in cutie. Melcii pot fi tinuti si iarna in aceste cutii dar acestea trebuie tinute intr-o camera rece protejata de inghet. Camera nu trebuie sa fie mai rece de 0 °C sau mai calda de 3 °C. Melcii vor deveni activi din nou in primavara. Cand temperatura va ajunge la 5 °C. Hraniti-i 4 saptamani. Acum ar trebui sa aiba 8 mm. Mutati-i in tarc sau in cutii curate si pregatisi cutiile pentru un nou sezon. Helix pomatia se maturizeaza intre 18 luni si 4 ani.
Climatul artificial
Temperatura, umiditatea si iluminarea au rol foarte important in cresterea melcilor. Helix Aspersa se dezvolta foarte bine in climatul artificial. Temperatura optima este de 21 grade C. In privinta umiditatii sursele mentioneaza date diferite pornind de 75% chiar pana la 95%. Umiditatea mai mare poate dauna melcilor. Pentru masurarea umiditatii se va folosi un hidrometru, asa cum pentru masurarea temperaturii un termometru.
La temperaturi cuprinse intre 14 – 23 grade C, melcii se simt bine. Daca aceasta creste peste 27 grade C, melcii vor intra in stare de hibernare, cochilia fiind inchisa de un operculum. Solul nu trebuie sa fie prea ud, pentru ca ouale absorb apa si pot crapa. Desi in unele lucrari se recomanda o umiditate foarte mare, noi va recomandam sa nu depaseasca 85%.
Raportul lumina-intuneric influenteaza activitatea, hranirea, imperecherea si depunerea oualor. 18 sau chiar mai multe ore de lumina stimuleaza activitatea de crestere a melcilor Helix Aspersa. Se stie de la fermele neacoperite, ca melcii considera ca se afla in vara, adica in perioada de crestere rapida in care se imperecheaza.
Comentarii
Trimiteți un comentariu