Recoltarea melcilor

Recoltarea melcilor se face de-a lungul a doar doua luni din an, aprilie si mai, iar uneori, cand conditiile meteo sunt favorabile, perioada se poate prelungi si in primele saptamani ale lui iunie. Melcii se pot recolta, de fapt, de-a lungul intregului an, cu exceptia iernii, (cand hiberneaza) insa cantitati importante se gasesc doar in cele doua luni de primavara, favorabile conditiilor de dezvoltare a melcilor. In aceasta perioada se recolteaza peste 80% din cantitatea de melci prelucrata pentru export.

Cantitatea de melci recoltata depinde si de conditiile meteorologice existente in cele doua luni favorabile pentru aceasta activitate. Melcii ies din cochilii pentru a-si cauta hrana atunci cand afara este cald, cand vremea este insorita si exista umiditate (dupa ploaie si dimineata, pe roua). Factorii climaterici sunt foarte importanti pentru identificarea perioadei ideale de colectare. Temperatura optima cand melcii ies la suprafata este in jur de 18 - 20 de grade, atunci cand alterneaza perioada de ploaie cu caldura. Cand e prea frig sau prea cald, melcii stau ascunsi, chiar daca ne aflam in plin sezon de recoltare. Perioada zilei in care se recolteaza cantitati mari de melci este dimineata si seara, atunci cand soarele nu este puternic, sau in timpul zilei, cand cerul este acoperit de nori.

Tot datorita umiditatii din sol, melcii se recolteaza cel mai bine intre orele 6 si 9 dimineata, adica dupa ce se lumineaza de ziua si pana cand apare soarele. Cand cele doua luni de recoltare sunt secetoase, cantitatea de melci recoltata scade foarte mult, pierderile putand ajunge si la 35% din cantitatea medie recoltata. Melcii se gasesc in cantitati mari la liziera padurilor, in livezile cu pomi fructiferi, in luncile si in zonele de deal umbrite de copaci sau de alti arbusti. Umezeala este indiciul principal pentru prezenta melcilor, iar locul trebuie sa fie luminat si aparat de razele prea puternice ale soarelui.

In cazul in care nu exista posibilitati pentru crearea unei ferme de melci, se pot obtine profituri din colectarea directa a melcilor din natura. In acest caz preturile obtinute de la centrele de achizitie sunt mult mai mici ( pe jumatate ). Dupa investitiile realizate in ultimii doi-trei ani de doua importante firme franceze, concurenta pe piata prelucrarii melcilor la noi in tara s-a intensificat. Prelucrarea carnii si a cochiliei sunt operatii simple si usor de realizat, batalia fiind data pe achizitionarea de la culegatori a unor cantitati cat mai importante de melci si de buna calitate. Astfel au aparut centre de recoltare si in tara noastra.

Pentru ca activitatea de colectare a melcilor se desfasoara doar doua-trei luni pe an, aceste centre mai pot desfasura activitati adiacente, precum colectarea fructelor de padure sau a plantelor medicinale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Metode de prevenire evadarii melcilor

Cresterea melcilor in cutii

Biometria la melci