Introducere in cresterea melcilor
Melcii reprezinta o afacere profitabila, cererea de melci fiind foarte mare in tarile UE cat si in SUA. Un kilogram de melci semipreparati se vinde in jur de 30 euro. Marile restaurante considera melcii ca fiind delicatese. SUA, de exemplu, importa melci in valoare 450 milioane de dolari anual, 98% fiind conservati. In prezent europenii au monopolizat consumul de melci, cresterea melcilor fiind o afacere in plina crestere.
Deoarece cererea depaseste oferta, SUA si UE importa cantitati mari de melci. Din aceasta cauza crearea unei ferme de melci este binevenita, mai ales ca in Romania conditiile pentru cresterea in aer liber a melcilor sunt favorizate de conditiile climatice si uneori de compozitia solului.
Firmele importatoare ofera preturi cuprinse intre 4 – 6 euro (negociabil in functie de firma) pentru un kilogram de melci vii.
Alte intrebuintari ale melcilor comestibili
Melcii au si alte intrebuintari, cum ar fi, tratarea anumitor boli cu efecte uneori chiar miraculoase. Inca din cele mai vechi timpuri, in special chinezi folosesc melcii, carnea de melci vii, cochilia cat si apa in care au fiert, pentru tratarea bolilor de stomac, in special ulcerul, avand un rol deosebit in refacerea mucoasei stomacului, tratarea cailor respiratorii superioare. Apa in care s-au fiert melcii se poate folosi in tratarea infectilor gastrointestinale. In cazul ulcerului se recomanda inghitirea de bucati mici de carne de melc. De asemenea melcul aduce in corpul uman un aport masiv de calciu. Pe langa calciu melcii contin magneziu, zinc, cupru, mangan, cobalt, iod.
In ultimii ani oamenii de stiinta englezi au creat diverse medicamente pe baza de melci, acestea avand rolul scaderii hipertensiunii, scaderea colesterolului din sange cat si scaderea glicemiei din sange.
Prezentam in continuare un tabel efectuat de oameni de stiinta din Italia, privind continutul proteic al carnii de melc.
Continut proteic al carnii de melc comparativ cu peste, pui, muschi de porc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu