Introducere in cresterea melcilor

Melcii reprezinta o afacere profitabila, cererea de melci fiind foarte mare in tarile UE cat si in SUA. Un kilogram de melci semipreparati se vinde in jur de 30 euro. Marile restaurante considera melcii ca fiind delicatese. SUA, de exemplu, importa melci in valoare 450 milioane de dolari anual, 98% fiind conservati. In prezent europenii au monopolizat consumul de melci, cresterea melcilor fiind o afacere in plina crestere.

Deoarece cererea depaseste oferta, SUA si UE importa cantitati mari de melci. Din aceasta cauza crearea unei ferme de melci este binevenita, mai ales ca in Romania conditiile pentru cresterea in aer liber a melcilor sunt favorizate de conditiile climatice si uneori de compozitia solului.

Firmele importatoare ofera preturi cuprinse intre 4 – 6 euro (negociabil in functie de firma) pentru un kilogram de melci vii.

Alte intrebuintari ale melcilor comestibili

Melcii au si alte intrebuintari, cum ar fi, tratarea anumitor boli cu efecte uneori chiar miraculoase. Inca din cele mai vechi timpuri, in special chinezi folosesc melcii, carnea de melci vii, cochilia cat si apa in care au fiert, pentru tratarea bolilor de stomac, in special ulcerul, avand un rol deosebit in refacerea mucoasei stomacului, tratarea cailor respiratorii superioare. Apa in care s-au fiert melcii se poate folosi in tratarea infectilor gastrointestinale. In cazul ulcerului se recomanda inghitirea de bucati mici de carne de melc. De asemenea melcul aduce in corpul uman un aport masiv de calciu. Pe langa calciu melcii contin magneziu, zinc, cupru, mangan, cobalt, iod.

In ultimii ani oamenii de stiinta englezi au creat diverse medicamente pe baza de melci, acestea avand rolul scaderii hipertensiunii, scaderea colesterolului din sange cat si scaderea glicemiei din sange.

Prezentam in continuare un tabel efectuat de oameni de stiinta din Italia, privind continutul proteic al carnii de melc.

Continut proteic al carnii de melc comparativ cu peste, pui, muschi de porc.

De asemenea prezentam valoarea nutritiva a carnii de melc, comparativ cu carnea de pui si peste, studiul efectuat de Institutul francez de helicicultura.


Mentionam ca studiul a fost efectuat pe 100g carne.

Melcul a fost apreciat inca din antichitate pentru gustul carnii sale, iar in prezent este tot mai greu de gasit in Franta, principala tara consumatoare de specialitati din carne de melc. Motivele pentru care melcii sunt tot mai rari sunt campania intensa de culegere a acestora, pe fondul dezvoltarii industriei agroalimentare, precum si aplicarea tehnicilor agricole moderne care distrug habitatul melcilor. Proaspeti sau congelati, sub forma de conserva sau semipreparate, nimeni nu poate contesta gustul deosebit al melcilor, un produs gastronomic prin excelenta francez. Cu o piata estimata intre 30.000 si 40.000 de tone de melci vii, Franta ramane cel mai important consumator din lume. Pentru ca productia proprie nu poate acoperi cererea, francezii importa in jur de 20.000 de tone de melci anual.


Cresterea consumului, care a dus la diminuarea populatiei de melci din habitatul lor natural, precum si dependenta de importuri au determinat aparitia culturii melcilor de padure, sub denumirea de helicicultura.
Cu toate ca recoltarea melcilor este reglementata si rationalizata, in scopul protejarii speciei, cei care se ocupa cu aceasta afacere cred ca exista, totusi, pericolul ca melcii liberi sa devina din ce in ce mai putin. De aceea s-a trecut la cresterea melcilor in adevarate ferme de melci.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Metode de prevenire evadarii melcilor

Cresterea melcilor in cutii

Biometria la melci