Hranirea melcilor
Perioada de hranire este din aprilie pana in octombrie sau poate varia in functie de climat. Nu puneti mancarea in palcuri mici pentru a nu risca insuficienta spatiului de hranire. Melcii mananca si mancare solida prin razuirea cu limba, ei mananca de la 10–20% din greutatea lor. Hranirea depinde de vreme, insa melcii nu simt nevoia de a se hrani in fiecare zi. Irigarea in timpul noptii poate stimula melcii sa manance avand in vedere ca umezeala ii ajuta sa se miste mai bine. Melcii vor ramane pe acelasi teritoriu in cazul in care exista mancare astfel se micsoreaza consumul energetic, melcii crescand mai mari. In mancarea melcilor nu se pun medicamente, sau chimicale daunatoare. Mancarea se va pune pe cat posibil, simetric, astfel incat melcii sa aiba conditii cat mai bune de a ajunge la ea. In cazul in care cresterea melcilor se face in tarcuri neacoperite, se folosesc ,,gradinile,, cu plante hranitoare. Se prefera plantele bienale pentru melcii care ajung la maturitate in doi ani. Pe langa plantele care se folosesc pentru mancare, trebuie folosite obligatoriu anghinare si papadie care au rol de vitaminizarea melcilor.
Melcii crescatori se pun in tarcuri pentru crestere din luna aprilie pana la inceputul lui mai. Hraniti-i pana la jumatatea lui iunie cand incepe imperecherea si melcii nu mai mananca. Melcii vor incepe sa manance imediat dupa ce au depus ouale. Dupa ce au depus ouale puteti muta melcii adulti, lasand mai mult spatiu pentru miscare si pentru clocire.
Cateva feluri de mancare ce prefera melcii: fructe si frunze de mar, caise, anghinare (un fel favorit), orz, fasole, orice varietate de varza, musetel, garoafe, morcov, conopida, radacina de telina, cirese coapte, arpagic, citrice, trifoi, castravete, papadie, maselarita, salba de gradina, praz, salata verde, crin, magnolie, dude, caltunas, urzici, mure, ovaz, ceapa verde, panseluta, patrunjel, piersici, pere coapte, petunii, leustean, prune, cartofi, dovleac, ridichi, trandafirasi, spanac, ciulini, rosii, napi, grau, coada soricelului, carciumarese, etc.... Melcii pot fi hraniti o perioada 50% si 50% plante. Dieta trebuie sa contina 20 % tarate de grau si 80 % fructe sau vegetale. Unii crescatori folosesc ovaz, faina de porumb, faina de soia sau gainatul de pui, de unde ei isi iau calciul. Ei pot manca la fel de bine si carton, dar nu pentru a se hrani ci pentru a-si face gauri pe unde pot iesi. Uneori melcii pot manca intr-o perioada de 24 ore echivalentul a 10-20 % din greutatea lor. Important nu trebuie lasate resturi de mancare care pot duce la imbolnavirea melcilor.
Melcii activi lipsiti de mancare pierd o treime din greutatea lor inainte de a muri, un proces care tine de la 8 la 12 saptamani. Furnizati-le calciu cel putin o data pe saptamana daca nu e regasit in sol. Nu trebuie sa contina saruri daunatoare. Amestecati calciul si tarata de grau, cartofi pisati si serviti-i pe o tigaie, aceasta impiedicand rostogolirea resturilor pe pamant.
Unii cercetatori folosesc gainatul de pui. Poti sa tai o tava din plastic pe lungimea lor, creand doua jgheaburi. Gainatul contine 14-20 % proteine luate din hrana animala fiind bune pentru cresterea melcilor. Suplimentarea hranei cu gainat poate duce la scaderea mancarii propriilor oua.
Important pe langa gainat se folosesc coji de oua pisate in mancare. Prezenta calciului este necesara pentru cochiliile melcilor care ies din oua. Melcii sunt canibali, de aceea primii melci vor manca coaja oualor din jur. Important este ca perioada in care melcii vor iesi din oua, sa fie cat mai mica, astfel micsorandu-se pierderile prin canibalism. Pentru ca perioada sa fie cat mai scurta, ouale trebuie tinute la o temperatura de 20 grade C si o umiditate aproximativ de 70%. Melcii tind sa-si manance ouale din propriile specii.
Oul de melc contine mult mai multe proteine, ceea ce ii ajuta pe melcii noi iesiti sa creasca repede, mari si sanatosi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu