Cresterea melcilor in custi metalice suprapuse
Metoda prezinta numeroase avantaje:
- lipsa factorilor nocivi din mediul ambiant, in special variatii de temperatura;
- micsorarea perioadei de hranire;
- existenta la discretie a hranei de buna calitate;
- gradul de umiditate, lumina si cantitatea de oxigen sunt conform normelor, dezvoltand melcii continuu activi;
- obtinerea unei productii sporite de buna calitate;
- obtinerea unei populatii ameliorate, prin dezvoltarea precoce si omogena;
ATENTIE! Pentru cresterea melcilor in custi metalice se foloseste material de populare, bine selectionat, refuzandu-se melcii cu semne de boala sau cu defectiuni corporale.
Cresterea melcilor se face intr-o constructie compartimentata, in care au loc prepararea hranei, cresterea propriu-zisa in hala, triarea si ambalarea melcilor.
Hala este prevazuta cu ferestre, cu geamuri mate (in timpul noptii iluminatul se face electric) si cu instalatii de apa, canalizare si incalzire. Temperatura trebuie sa fie de 20 – 22 grade oC, umiditatea atmosferica de 70 – 80%, iar circulatia aerului trebuie sa aiba o viteza de 0,3 m/secunda.
Melcii sunt mentinuti in custi (baterii), construite pe un schelet de preferinta metalic, pe mai multe nivele. Marimea custilor se alege in functie de inaltimea halei pe care o avem sau daca trebuie sa o construim, trebuie sa avem in vedere, ca pentru marirea productivitatii sunt necesare mai multe niveluri. De exemplu, o baterie poate avea :
- inaltime 1,20 m;
- lungime 3 m;
- latime 1,5 m;
Aceste dimensiuni nu sunt standardizate. Ele trebuiesc astfel alese incat sa asigure melcilor, conditii de crestere cat mai bune. Fiecare nivel este prevazut cu site cu ochiuri de marimi diferite (in functie de marimea cochiliei melcilor).
Distanta dintre custi, trebuie sa fie astfel aleasa incat sa permita o ventilatie eficienta si constanta. Pentru nivelurile superioare, sitele sunt inclinate, avand sub ele un burlan (jgheab) colector. Prin aspiratie de obicei pneumatica, putem astfel indeparta gunoaiele, respectand igiena in custile de melci.
Pentru a evita ca melcii sa evadeze , se iau aceleasi masuri descrise in documentatie.
In fiecare cusca trebuiesc plasate, jgheaburi lungi din material plastic pentru administrarea hranei, cat si farfurii plate pentru apa.
In unele baterii se aduna melci mari, maturi, vioi, selectionati pentru reproducere, in densitate de 20 – 30/mp. Dupa reproducere, dupa anumite zile se ia puietul si se introduc in alte custi.
Melcii destinati vanzarii (comercializarii), sunt trecuti in alte custi, la o densitate de 40 – 50 exemplare/mp, alimentate intensiv pentru a creste in greutate.
IMPORTANT! In sistemul de crestere intensiv in baterii, se poate obtine o productie record 1,5 – 1, 7 kg melci/mp, in acelasi timp, melcii exista in mai multe generatii, puiet, melci tineri in crestere, melci selectati pentru reproducere si melci destinati vanzarii. Astfel se obtin mai multe productii de melci in acelasi an.
Comentarii
Trimiteți un comentariu