Cresterea melcilor in aer liber

Terenuri. Pentru cresterea melcilor se prefera terenurile de forma dreptunghiulara, astfel incat sa se permita accesul in spatiul de crestere al melcilor, al personalului de ingrijire, fara sa deranjeze melcii care sunt fiinte sensibile (ii deranjeaza zgomotul, vibratiile). De preferat terenul sa fie in panta pentru a elimina baltile aparute dupa ploi.

Imprejmuirea terenului se realizeaza cu ajutorul unui gard masiv ce are rolul de a tine departe de melci animalele pradatoare. Terenul pe care se intentioneaza sa se amplaseze ferma trebuie sa fie intr-o pozitie insorita, deoarece diferenta mare de temperatura dintre zi si noapte creeaza mai multa roua si un mediu mai umed propice atat melcilor cat si plantelor.

Terenul se imparte in fasii de aproximativ patru metri, care se cultiva cu diverse plante care au roluri diferite. (de hranire, de adapostire impotriva caldurii sau ferirea de pasari pradatoare). la pregatirea terenului in vederea cultivarii. Se incepe prin trasarea parcelei (straturilor) cu plante furajere pentru melci, care au latimi de 3-4 m si lungimi de 30-40 m. Intre straturi se lasa alei (care in permanenta sunt lipsite de plante) late de 1 m. In cadrul fermei se vor stabili straturile pentru reproductie si pentru cresterea melcilor. In vederea cultivarii plantelor furajere pe straturi se administreaza gunoi de grajd, se ara, se sapa sau se prelucreaza terenul cu freza, se executa canalele pentru scurgerea apei si se monteaza instalatia pentru irigare. In mod obligatoriu se prevede instalatie de irigare cu dispersia apei de tip ceata si nu prin picuratura sau prin canale de scurgere. Peste terenul astfel pregatit se pot distribui circa 50 kg de ingrasaminte cu azot.

In vederea combaterii insectelor nezburatoare (carabidae) ce pot provoca mari pierderi in populatia de melci se recurge la distribuirea a 50 kg produs pentru dezinsectie in granule pe baza de malathion — 5%, care costa 100 euro. Tot cu aceasta ocazie se iau masuri de inlaturare a soarecilor, sobolanilor, serpilor si a soparlelor, pradatori importanti ai melcilor.

Pe teren se executa ingradituri, tarcul poate fi un jgheab cu parti din lemn, din ciment sau fibra, sau din tabla subtire de otel.

Trebuie acoperit cu un paravan sau cu plasa. Acoperirea va tine melcii departe de pasari sau alti pradatori. Gardurile sunt de obicei inalte plus 10 cm in pamant, pentru ca melcii sa nu scape prin sapare in pamant. Ingradirea cu tabla galvanizata sau plastic dur ajuta la fel la mentinerea afara a altor pradatori. Acoperirea ii va proteja impotriva ploilor torentiale. De asemenea, in timpul iernii ajuta la hibernarea melcilor. Trebuie folosita plasa cu ochiuri cat mai mici, pentru a impiedica scoaterea tentaculelor prin gard.

Tarcurile ce contin melci tineri (nou-nascuti) au nevoie de ochiuri fine de plasa. Melcilor le place sa se ascunda in special in timpul vremii calde. De exemplu, faceti rost de un drenaj plastic pentru argila, taiati-le in doua parti pe lungime, pozitionati unul intr-o pozitie iar pe celalalt la un unghi drept. Acest lucru va furniza adapost si va creste cu pana la 50% numarul de melci pe care puteti sa-i puneti in tarc.

Nu folositi o plasa de sarma in partea de jos, deoarece melcii vor trece prin plasa, cautand locuri mai placute. Un sistem de stropitori va asigura umezeala atunci cand e nevoie. Stropii trebuie sa fie foarte fini, melcilor placandu-le o ceata fina de apa. Se va pune in functiune sistemul numai la apusul soarelui. Daca este pornit inca din zori, umezeala poate duce melcii in soare. Folosirea aspersoarelor este contraindicata cand vantul bate cu putere, in acest caz este recomandata utilizarea furtunurilor cu apa, si a santurilor de irigare. Pentru ca melcii sa aiba o activitate si o dezvoltare rapida este necesara o umiditate de peste 70%.

Se foloseste un sol de o calitate medie care sa nu fie nici prea nisipos dar nici sa aiba un continut ridicat de argila. Melcii nu pot sa sape daca solul este prea tare. Solul cu mult nisip nu contine suficienta apa. Un sol bun este cel care contine 20 – 40 % materie organica. Solul trebuie sa fie asemanator cu cel dintr-o gradina unde frunzele si vegetatia sunt abundente. Daca in ferma ta de melci cresc plante ai mare grija de ele si mentine-le umede. Pliveste-le regulat. Daca solul e prea acid neutralizeaza-l cu calciu si adu-l la o valoare apropiata de pH 7. Pe langa valoarea ph-ului solului, calciul trebuie sa fie disponibil, atat in sol cat si in alte surse, pentru a fi luat de melc, avand in vedere ca cochilia unui melc contine 97-98 % carbonat de calciu. Daca nu exista alta sursa poti folosi piatra de var. Tratarea solului se poate face cu poliacrilamide cu o compozitie de 12,5 ml la 160g M.A. pentru o singura preparare in 250 ml apa/kg de sol uscat. Acest tratament de stabilizare confera solului o rezistenta la spalare. Aceasta tratare permite curatirea regulata fara a distruge structura faramitata a solului care ajuta la depunerea oualor. Melcii sapa in sol si ingereaza pamantul. Solurile bune favorizeaza cresterea furnizand unele substante nutritive.

Lipsa unui sol bun duce la dezvoltarea unor cochilii subtiri si fragile.. O amestecatura de turba, argila, balegar, CaCO3 cu pH 7, face solul foarte bun. Frunzele mucegaite sunt de asemenea foarte bune. Materia organica din sol este la fel de buna ca si bicarbonatii. Solurile bogate in calciu si magneziu stimuleaza cresterea. Calciul poate fi adaugat in sol intr-o proportie de 4,5 kg/100 m2. De asemenea calciul poate fi pus in vase sau imprastiat pe jos pentru a fi luat de melci cand au nevoie. Cand este nevoie de calciu mai mult se folosesc coji de oua. Pe teren se vor aseza recipiente plate cu apa de baut.

Datorita inclinarii terenului si a santurilor practicate, in urma unor ploi puternice, nu se vor forma balti, evitand astfel inecarea melcilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Metode de prevenire evadarii melcilor

Cresterea melcilor in cutii

Biometria la melci